Beneficii sanatate

Beneficii sanatate

Beneficii Aronia

Aronia este considerată a fi unul dintre cele mai sănătoase fructe de pe Pământ.

Până în prezent, sute de studii științifice au fost efectuate asupra compușilor chimici găsiți în fructele de aronia.

Aronia s-a dovedit a fi deosebit de eficientă:

În prevenirea aterosclerozei După cum știm, bolile cardiace și cardiovasculare sunt principalele cauze ale morții premature. Îmbunătățirea dietei prin includerea produselor bogate în antioxidanți încetinește dezvoltarea proceselor aterosclerotice. Aronia scade tensiunea arterială și, prin urmare, ar trebui să fie o componentă permanentă a dietei persoanelor cu risc de atac de cord și accident vascular cerebral.

Cu probleme hepatice

În 2016, oamenii de știință japonezi au testat efectul sucului de aronia asupra șobolanilor cu ficat deteriorat. După 28 de zile de la dieta standard cu suc de aronia cu pulpa, a fost observată o scădere a gravității simptomelor de afectare hepatică. Proprietăți similare ale aroniei au fost observate și un an mai târziu de oamenii de știință de la Universitatea din Belgrad.

În hipertensiune

Rezultatele studiilor clinice care implică pacienți hipertensivi cu risc de infarct miocardic sunt foarte promițătoare. După două luni de tratament cu extract de aronia, s-a arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, în comparație cu valorile de bază (tensiunea arterială sistolică a scăzut de la 144 la 132 mmHg, diastolică de la 87 la 82 mmHg).

În același studiu a fost observat un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.

Concluzie – datorită efectului benefic asupra tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, produsele aroniei negre pot fi de ajutor în tratamentul pacienților cu sindrom metabolic.

În prevenirea bolilor neurodegenerative

Insuficiența funcției creierului progresează odată cu vârsta, dar și din cauza bolilor degenerative (Alzheimer, Parkinson) sau abuzului de agenți toxici pentru sistemul nervos central, cum ar fi alcoolul, unele medicamente și agenții psihoactivi. Aceste modificări pot fi încetinite prin administrarea de compuși polifenolici.

Extrasele de Aronia s-au dovedit a fi eficiente în restabilirea memoriei eficiente și îmbunătățirea proceselor de învățare.

În tratamentul diabetului

Aronia antocianine pot fi utilizate pentru a trata diabetul de tip I. Prin administrarea de aronia antocianine la animale, s-a observat că cursul diabetului indus experimental a fost atenuat. A existat o normalizare a greutății corporale a animalelor, scăderea setei și excreția de urină și modificări benefice în indicatorii examinați de diabet – normalizarea nivelului de zahăr din sânge și urină și inhibarea generarii radicalilor liberi. Un alt studiu a inclus 105 femei însărcinate cu diabet, 50 dintre ele au fost tratate cu antocianine din aronia, restul li s-a administrat placebo. S-a constatat că sub influența aronia antocianine nivelul de oLAB scade, ceea ce indică un risc mai mic de stres oxidativ.

În protecția împotriva radiațiilor UV

Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care pleacă în vacanță pe plaje însorite, fără a obișnui pielea lor treptat cu lumina solară. Cremele cu flavonoide pot proteja pielea de stresul foto-oxidativ. Studiile arată că consumul de aronia înainte de a pleca în vacanță vă permite să rămâneți la soare mai mult timp și să evitați arsurile solare în primele zile. Luând suplimente cu catechine, pentru care aronia este o sursă excelentă, se dublează doza de radiație necesară pentru înroșirea pielii.

În protecția vederii

Stresul oxidativ inițiază și accelerează formarea cataractei și a modificărilor patologice în maculă. O dietă bogată în antioxidanți poate încetini aceste procese. De asemenea, are un impact asupra asigurării vederii bune pe timp de noapte și a acuității vizuale (antocianinele îmbunătățesc microcirculația și reduc fragilitatea capilarelor).

În trecut, această problemă se referea mai ales la piloți și șoferi profesioniști. În zilele noastre, oboseala ochilor cauzată de privirea îndelungată pe un monitor a devenit o problemă socială. Deoarece polifenolii au un efect benefic asupra vederii oamenilor care lucrează la computer sau stau în fața unui televizor mult timp, aronia poate fi recomandată practic tuturor.

În tratamentul artritei reumatoide

În tratamentul artritei reumatoide se utilizează medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen, indometacină), care acționează ca inhibitori de ciclooxidaza (COX-1 și COX-2). Aceste enzime participă la sinteza compușilor responsabili de inflamație și durere.

Studiile arată că extractul de cianidină și antocianină din aronia inhibă activitatea acestor enzime într-un grad comparabil cu cel al medicamentelor precum ibuprofenul sau naproxenul.

Consumul de fructe bogate în antocianine, inclusiv aronia, este benefic pentru sănătate și ar trebui recomandat persoanelor care suferă de reumatism și dureri articulare.

În tratamentul ulcerelor stomacale

Studiul a arătat un efect benefic al antocianinelor obținute din aronia asupra ulcerelor gastrice. Administrarea simultană de etanol acidifiat și o doză adecvată de antocianine au inhibat semnificativ formarea ulcerațiilor gastrice în mucoasa gastrică la animalele experimentale. De asemenea, a inhibat procesele de oxidare a lipidelor din membranele celulare din intestin, ficat și plămâni.

Efectele observate sugerează un efect pozitiv, protector al antocianinelor atât direct asupra mucoasei gastrice, cât și în sprijinul eliminării pagubelor cauzate altor organe.

În prevenirea bolilor alergice

În prevenirea infecțiilor cu bacterii și virus

Contraindicații

Aronia sub orice formă este benefică pentru sănătate.

Nu există contraindicații pentru consumul de aronia, chiar și atunci când utilizați medicamente de origine naturală sau sintetică. Până în prezent nu a fost descrisă nici o interacțiune a aroniei și nu a fost găsită nicio alergie la aronia.

Așadar, merită să includeți produsele aronia în meniul de zi cu zi, deoarece, așa cum știm, este mai ieftin și mai bine de prevenit decât de tratat.

Compuși benefici prezenți în aronia:

Polifenoli

Aceștia sunt compuși organici cu un puternic efect antioxidant. Polifenolii au multe beneficii dovedite pentru sănătate. Ei ajută la probleme cu digestia, controlul greutății, diabetul, bolile cardiovasculare și bolile neurodegenerative. Polifenolii sunt frecvenți în majoritatea legumelor și fructelor, cu toate acestea, concentrația lor în fructele de aronia este mai mare decât în orice alte fructe.

Antocianine

Acestea sunt coloranți naturali care se găsesc în fructele și legumele întunecate (maro, albastru bleu și violet). Proprietățile lor de îmbunătățire a sănătății au fost confirmate de cercetări științifice. Antocianinele prezente în produsele din fructe și aronia sunt antioxidanți foarte puternici, limitând impactul negativ al radicalilor liberi asupra organismului. Mai mult, acestea au un efect pozitiv asupra întregului sistem circulator, reduc riscul bolilor hepatice, consolidează imunitatea organismului și previn diabetul.

Datorită dilatării vaselor de sânge, acestea reduc și riscul de infarct, și dureri de cap. În mod similar polifenolilor, aronia conține cea mai mare cantitate de antocianine din toate fructele.

Acid clorogenic

Are proprietăți antioxidante și formează complecși cu ioni metalici. Studiile arată că are proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Datorită proprietăților sale antioxidante, acidul clorogenic conținut în fructele de aronia poate aduce o contribuție semnificativă la prevenirea bolilor cardiovasculare. Prezența sa în dietă poate fi benefică și pentru diabetici, deoarece crește toleranța la glucoză.

Amigdalina

Este o substanță care se găsește în semințele caisului, cireșului, piersicului, aroniei și migdalului, ceea ce le conferă un gust amar caracteristic. Mulți oameni susțin că deficiența sa contribuie la creșterea incidenței cancerului, însă până în prezent eficacitatea sa a fost dovedită doar în teste in vitro. Conținutul de amigdalină în fructele de aronia proaspătă este de 201 mg / kg

Fibră

Fibra conținută în aronia are patru beneficii de bază:

1. Încetinește rata absorbției de zahăr, ceea ce împiedică creșterea prea rapidă a nivelului de glucoză din sânge.

2. Accelerează trecerea intestinală

3. Funcționează ca o perie, curățând colonul

4. Permite menținerea mișcărilor intestinale regulate, reducând constipația

Sursa:

Concluzii din studii stiintifice privind ingredientele active din Aronia si beneficiile Aroniei in cazul afectiunilor cancerigene  

Aronia este cunoscuta sub denumirea de chokeberry, datorita gustului sau astringent. Culoarea violeta pura a aroniei a atras atentia cercetatorilor stiintifici, deoarece astfel de culori ale fructelor arata proprietatile antioxidante ale acestora, iar in cadrul aroniei regasim antociani. Acest pigment demonstreaza proprietatile puternice de protectie a celulelor pe care le prezinta aronia. De asemenea, acest pigment are beneficii antiinflamatoare, avand astfel capacitatea sa reduca inflamatia sistemica, un factor cheie in dezvoltarea bolilor cronice.

Dar acesta este doar inceputul beneficiilor oferite de aronia. Analizand mai mult in compusi gasiti in cadrul acestor fructe, oamenii de stiinta au gasit un numar de agenti specifici, incluzand acidul cafeic, ciandin-3-galactozidul, delfinadina, epicatechina, malvidina si multe altele. Agentii specifici din cadrul aroniei sunt antibacterieni, antivirali si antidiabetici, avand capacitatea sa se lupte impotriva formarii placii arteriale si a colesterolului crescut si ajuta la protejarea ficatului contra unei serii de toxine. In societatea noastra din ce in ce mai diabetica, compusii aroniilor ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Intr-un studiu efectuat de catre cercetatorii de la Ohio State University, s-a descoperit ca animalele hranite cu o dieta speciala ce continea in proportie de 5% fructe de aronia au contribuit la prevenirea cancerului esofagian, concluzionand astfel ca acest fruct ajuta la inhibarea formarii si cresterii tumorii.

De asemenea, un studiu de laborator gasit in Phytotherapy Research din 2010, sugereaza ca extractele de aronia ce prezinta in compozitia lor antociani, inhiba cu succes cresterea cancerului de san

Un studiu realizat de cercetatori pentru departamentul de Stiinte Naturale ale Universitatii Middlesex prezinta beneficiile aroniei combinate cu curcumina, doua super-alimente capabile sa lupte impotriva cancerului. Combinatia ajuta la intreruperea cu succes a raspandirii celulelor maligne si induce apoptoza. Studiu a evaluat efectele aroniei asupra unui gioblastom specific (linie de cancer cerebral, cunoscut sub numele de U373), iar rezultatele au fost uluitoare. Dupa cum s-a demonstrat, fructele de aronia au contribuit la uciderea acestui tip de cancer specific, in timp ce curcumina a indus apoptoza, ajutand astfel la producerea de celule noi si raspandirea acestora.

De asemenea, s-au efectuat cercetari si s-au observat efectele aroniei asupra cancerului de colon. Proliferarea celulelor a fost inhibata cu 30-40% dupa expunerea celulelor cancerului de colon la o mica doza netoxica de suc de fructe aronia cu pulpa. Cercetatorii au observat, de asemenea, o schimbare intr-un procent mic de gene, toate legate de proliferarea celulelor, raspandirea tumorii si carcinogeneza colonului.

Beneficiile Aroniei in cazul afectiunilor cancerigene

Mai multe studii efectuate asupra efectului pe care extractul de aronia il prezinta asupra celulelor canceroase au aratat ca acest extract ar putea fi util in combaterea tumorilor de cancer de colon. Un tip speficic de supersoare tumorale, molecula 1 de adeziune celulara legata de antigenul carcinoembrionic, s-a dovedit a fi reglata in timpul tratamentului cu extract de aronia. Acest supersor este in mod obisnuit redus in primele etape ale cancerului de colon. Cercetatorii considera ca aceasta descoperire ar putea conduce la mai mult cercetari in utilizarea alimentelor bogate in polifenoli, cum ar fi fructele de aronia, pentru a viza acest supersor tumoral special.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie isi bazeaza constatarile pe un studiu de laborator cu privire la extracul de aronia in ceea ce priveste uciderea celulelor canceroase, un proces cunoscut sub numele de apoptoza.

Fructele de aronia sunt bogate in vitamine si antioxidanti, incluzand diferiti polifenoli - compusi care se crede ca ajuta la eliminarea substantelor nocive pentru o buna activitate a celulelor organismului.

Un studiu efectuat de catre cercetatori a fost efectuat pe exactractul de aronia pentru a observa efectele pe care acesta le prezinta asupra celulelor cancerului pancreatic. Ei au examinat ce se intampla cu aceste celule in laborator atunci cand au fost tratati cu chimioterapie, numai cu extract de aronia sau cu o combinatie a celor doua.

Ceea ce au descoperit a fost ca adaugarea extractului de aronia in cadrul terapiilor chimioterapeutice utilizate pentru tratamentul cancerului pancreatic, a fost mai eficace in stoparea cresterii celulelor canceroase, decat in cazul medicamentului in monoterapie.

Cercetatorii au ales sa studieze impactul extractului de aronia asupra cancerului pancreatic si numeroasele beneficii pe care le aduce organsimului in cazul acestui tip de cancer.

Analiza din Journal of Clinical Patology a examinat mai intai toxicitatea generala a aroniei. S-a constatat ca aronia nu a prezentat nici un efect toxic asupra celulelor normale, nici chiar in cantitati ridicate.

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca dupa 48 de ore de tratament cu extract de aronia, exista dovezi de apoptoza in celulele canceroase pancreatice.

Alte beneficii pe care Aronia le prezinta asupra organismului nostru

Aronia isi dodedeste eficacitatea si in alte afectiuni, fiind astfel benefica in:

- mentinerea sanatoasa a tractului urinar (gratie dozei mari de acid chinic din aronia, aceasta ajuta la prevenirea infectiilor urinare);

- aronia contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine in corpul nostru, intareste vasele de sange si reduce riscul bolilor de inima. Nivelul ridicat de antioxidanti pe care ii contine aronia, ajuta la prevenirea formarii radicalilor liberi, astfel scazand riscul de aparitie a diabetului sau afectiunile cardiovasculare;

- aronia ajuta la ameliorarea problemelor prezente la nivelul sistemului nostru digestiv, inclusiv ulcerele;

- prezinta beneficii antiinflamatorii si antivirale, ajutand astfel la prevenirea racelilor si gripelor, mentinand astfel sanatatea sistemului nostru imunitar; 

- datorita nivelului ridicat de caroten, aronia ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor si impiedica formarea de cataracta;

- ajuta la ameliorarea si prevenirea afectiunilor diabetice; 

- fructele de aronia au cea mai mare concentratie de antioxidanti prezenti in orice fruct. Antioxidantii protejeaza celulele organismului nostru de efectele daunatoare ale oxidarii. Si pentru ca aronia este bogata in antioxidanti, are o valoare foarte inalta ORAC, capacitatea de absorbtie a oxigenului radical.

Multe cercetari sunt in curs de desfasurare in prezent, iar beneficiile pentru sanatate ale aroniei se dezvaluie mereu. Nu se poate nega faptul ca prezenta anthocianinelor si a polifenolilor este principalul motiv pentru care acest mic superfruct este atat de de puternic si poate lupta impotriva multor afectiuni, inclusiv a celor cancerigene.

Sursa:

TOP 10 BENEFICII PENTRU SANATATE ALE FRUCTELOR ARONIA

Sursa informatii:

1. SURSA DE ANTIOXIDANTI

Fructele de aronia au cea mai mare concentrație de antioxidanți față de orice alt fruct. De ce este atât de important acest lucru?

Antioxidanții protejează celulele organismului de efectele dăunătoare ale oxidării. Și pentru că aronia este bogată în antioxidanți, are o valoare foarte mare ORAC (capacitatea de absorbție a oxigenului radical - o măsură a puterii antioxidante de a neutraliza radicalii liberi). Fructele de Aronia sunt adesea denumite super-alimente datorită proprietăților lor foarte puternice antioxidante. Ele sunt bogate în vitamina C și compuși fenolici, cum ar fi proantocianine și antociani, care posedă calități antioxidante puternice. Aceste fructe de pădure au fost găsite că posedă cea mai mare cotă de rezistență antioxidantă printre fructe de padure și alte fructe. Antioxidanții joacă un rol vital în încetinirea procesului de îmbătrânire și, de asemenea, în protejarea corpului împotriva multor boli grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Ele sunt benefice în reducerea aspectului îmbătrânirii semne precum ridurile și liniile fine și, de asemenea, în protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, radiațiilor ultraviolete ale soarelui și poluanților de mediu.

În Statele Unite, fructele Aronia au fost testate de Departamentul Agriculturii în noiembrie 2007. A fost publicată o comparație publică care arată că Aronia a fost testată și comparată cu alte 276 de produse comestibile care pot fi găsite în SUA și sunt clasate pe locul 1 ca antioxidanti.

2. SĂNĂTATEA TRACTULUI URINAR

Cel de-al doilea mare beneficiu al consumării fructelor aronia este păstrarea sănătății tractului urinar. Infecțiile ale tractului urinar apar la milioane de oameni din întreaga lume. Principalul agent cauzal este Escherichia coli. Simptomele includ senzație frecventă și/sau necesitatea de a urina, dureri în timpul urinării și urină tulbure. Este bine cunoscut faptul că afinele sunt bune în lupta împotriva infectiilor tractului urinar, dar studiile arată că fructele de aronia sunt de cinci până la zece ori mai eficiente, datorită dozei mai mari de acid chinic în ele, care se dovedeste a preveni infecțiile urinare.

Studii suplimentare de laborator au arătat că Aronia Melanocarpa este eficientă în reducerea creșterii microorganismelor pentru mai multe bacterii, inclusiv Escherichia coli, dovedind astfel că fructele de aronia contribuie la prevenirea și vindecarea infectiilor urinare și la menținerea sănătății tractului urinar.

3. IMBUNATATIREA CIRCULATIEI SANGELUI SI CONSOLIDAREA VASELOR DE SANGE

Fructele de aronia sunt cunoscute pentru îmbunătățirea circulației sangelui, pentru a face vasele de sânge mai puternice și pentru a reduce riscul bolilor de inimă. Radicalii liberi sunt adevarata cauza a diferitelor boli ale organismului, iar fructele de aronia pot preveni formarea acestor radicali, prevenind astfel bolile precum diabetul si alte boli cardiovasculare. Fructele aronia mature conțin o cantitate mare de fenoli, care dezinfectează sângele și corpul, promovează vindecarea ranilor, elimina substanțe toxice din organism, reduc inflamatia, imbunatateșc elasticitatea vaselor de sange și impiedica infundarea acestora.

Au fost făcute multe studii cu privire la Aronia, în special în Bulgaria și Europa de Est. Un studiu din 2002 (Kowalczyk et al), realizat în cadrul Departamentului de Farmacologie al Academiei Medicale Militare, Lodz, Polonia, a testat antocianinele din fructele de aronia. Studiul a concluzionat că antocianele din fructul aronia sunt utile în lupta împotriva stresului oxidativ la pacientii cu boli cardiovasculare.

4. MENȚINEREA TENSIUNII ARTERIALE IN LIMETELE NORMALE

Printre primele 5 beneficii pe care le aduce, Aronia ajută foarte mult la menținerea tensiunii arteriale la limitele normale. Fructele pigmentate întunecat au fost cunoscute pentru a preveni spasmele din vasele de sânge, menținând tensiunea arterială departe de "zona periculoasă".

Sucul produs din întregul fruct (smoothie) sau ceaiul din fructe aronia este recomandat oricui are probleme cu sistemul circulator și tensiunea arterială.

Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, studiu paralel (Naruszervicz M et al), realizat de Departamentul de Farmacologie și Bazele Moleculare a Fitoterapiei, Universitatea de Medicină din Varsovia și Centrul de Cercetări pentru Ateroscleroză, Universitatea Pomeriană de Medicină din Szczecin, Polonia. Pacienții care au prezentat infarct miocardic și au fost tratați prin terapie cu statine timp de 6 luni. In mod aleator o parte din pacienti au primit si un extract bogat din fructe Aronia timp de 6 saptamani, iar ceilalti pacienti placebo. Indicatorii de risc cardiovascular au fost semnificativ mai mici la cei care au luat extract din fructe Aronia melanocarpa. S-a observat o scădere a tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol LDL. Aronia ajuta la creșterea circulației sângelui și, de asemenea, la întărirea vaselor de sânge. Abundența de antioxidanți din acest fruct ajută la neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi care duc adesea la probleme cardiovasculare. De asemenea, acestea joacă un rol important în reducerea riscurilor de ateroscleroză prin prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Studiile arată că fructele de aronia contribuie la prevenirea atacurilor de inimă în multe feluri. Ajută la reducerea inflamației care se poate produce în pereții celulari ai arterelor. Reduce cantitatea de enzime de conversie a angiotensinei (ACE), care este asociată cu inhibarea vasodilatației (lărgirea vaselor de sânge) a arterelor, care la rândul său reduce tensiunea arterială prin reducerea rezistenței la fluxul sanguin. De asemenea, s-a descoperit că au scăzut nivelurile de colesterol LDL, care, dacă sunt prezente în cantități mari, se pot acumula pe pereții arterelor, ducând la probleme de blocaj și inimă.

5. PREVENIREA ȘI AJUTORUL ÎN TRATAMENTUL DIABETULUI

Au fost realizate o serie de studii care analizează modul în care fructele de aronia afectează persoanele cu diabet zaharat. Unul dintre aceștia a concluzionat că consumul de fructe Aronia nu ar crește nivelul de zahăr din sânge și poate chiar să il reducă. Aronia poate fi foarte benefică pentru persoanele care doresc să prevină diabetul și poate, de asemenea, ajuta oamenii să gestioneze diabetul si problemele asociate diabetului. Componentele active din acest fruct ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge și, de asemenea, la îmbunătățirea producției de insulină de către organismul dumneavoastră.

Un alt studiu (Simeonov et al, 2002) realizat la Universitatea de Medicină din Plovdiv, Bulgaria, a constatat că sucul nectar de aronia fără zahăr (smoothie) a fost "un adjuvant valoros" în tratarea pacienților cu diabet.

Pacientii diabetici au fost rugati sa bea zilnic, timp de trei luni, 200 ml suc  nectar de aronia fara zahar (artificial indulcit). Rezultatele au arătat o reducere a nivelului de glucoză în sânge la acești pacienți. Un studiu efectuat pe animale în 2007 (Valcheva-Kuzmanova S și alții), realizat de Departamentul de Farmacologie și Biochimie Preclinică, Universitatea de Medicină din Varna, Bulgaria, a fost efectuat pe șobolani diabetici. Rezultatul a arătat că utilizarea sucului nectar de Aronia melanocarpa ar putea fi util în prevenirea și controlul diabetului zaharat și în complicațiile diabetului.

6. EFECTUL "GASTRO PROTECTIV"

Fructele de Aronia s-au dovedit a ajuta la tratarea problemelor stomacului, inclusiv ulcere gastrice, diaree.

Această teorie a fost analizată printr-un studiu efectuat pe animale în 2004, care a arătat că efectele antioxidante ale fructelor aronia au avut un efect protector gastro în tratarea leziunii acute hemoragice gastrice la șobolani. Acest studiu a sugerat oamenilor de știință că poate fi un tratament eficace natural pentru problemele de stomac la om (inclusiv ulcere). Dovedind din nou că este fruct extrem de valoros, fructele de Aronia sunt un medicament excelent pentru problemele de rinichi și stomac.

7. TRATAMENT ANTICANCER SI PENTRU CREIER

Consumul regulat de fructe Aronia este una dintre cele mai bune metode de reducere a riscului de apariție a cancerului, din cauza prezenței unor niveluri ridicate de antioxidanți în ele. Fructul Aronia pot fi considerat rege cand vine vorba de capacitatea antioxidanta. Studiile arată că antocianinele din fructele de aronia au potențialul de a inhiba creșterea și proliferarea celulelor canceroase. Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi din corpul nostru. Cercetările sugerează că fructele de aronia sunt eficiente în prevenirea anumitor tipuri de cancere cum ar fi cancerul de sân, vezică, colon, esofag, plămân, ovar, leucemie și cancer de piele.

Un studiu care a implicat celule de cancer pancreatic a arătat că extractul de fructe Aroniapoate fi de ajutor în stimularea efectelor medicamentelor chimioterapice (gemcitabină) utilizate în tratamentul cancerului pancreatic. Această combinație s-a dovedit a fi foarte eficientă în uciderea celulelor canceroase. În contextul "protecției gastrice", fructele de aronia servesc și ca agent anti-carcinogen. Efectul fructelor de culoare neagră asupra cancerului, așa cum se știe că este destul de eficient, în special pentru cei care suferă de cancer de colon.

Un studiu realizat în 2003 a arătat că fructele de aronia au oferit o apărare naturală pentru a lupta împotriva cancerului de colon. Articolul "Fructele mai întunecate ar putea lupta împotriva cancerului", discută concluziile cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio, care au constatat că fructele și boabele mai întunecate ar putea lupta împotriva cancerului. Fructele de aronia sunt menționate în articol, spunandu-se ca pigmenții anatocianinici obținuți din fructele Aronia au încetinit creșterea celulelor canceroase cu 50-80%, ucigand până la o cincime din celulele existente, fără a afecta pe cele sănătoase. Fructele de Aronia sunt benefice pentru creierul tau. Consumand fructe Aronia va spori funcția creierului, în special de memorie. Aceste fructe de padure ajuta la imbunatatirea memoriei si cercetarile indica faptul ca acestea pot fi utile in tratamentul tulburarilor neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer si dementa. Nivelul ridicat de antioxidanti, cum ar fi antocianinele in fructele de aronia, a fost gasit pentru a imbunatati concentratia mentala, precum si pentru a preveni deteriorarea celulelor creierului datorita radicalilor liberi sau stresul oxidativ.

"Extractele bogate în antociană inhibă mai multi biomarkeri ai cancerului de colon la șobolani" urmarind beneficiile fructelor aronia, precum și a altor fructe de pădure, în scopul eliminării cancerului de colon. Studiu facut de UMR 7213 CNRS, Laboratoire de Biophotonique et Pharmacologie, Faculté de Pharmacie, Université de Strasbourg, Illkirch, France.

Scopul studiului a fost de a determina efectul anticancer al sucului nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli care conține 7,15 g / l de polifenoli în linia celulară de leucemie limfoblastică acută Jurkat și, dacă este cazul, pentru a clarifica mecanismul de bază și pentru a identifica polifenolii activi implicați. Sucul nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli a inhibat proliferarea celulelor, care a fost asociată cu stoparea ciclului celular în faza G (2) / M și a determinat inducerea apoptozei. Aceste efecte au fost asociate cu o reglare a expresiei supresorului tumoral p73 și a caspazei active 3 și o reglare în jos a expresiei ciclinei B1 și a integratorului epigenetic UHRF1. Sucul necatar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli a crescut semnificativ formarea de specii reactive de oxigen (ROS), a redus potențialul membranei mitocondriale și a determinat eliberarea citocromului c în citoplasmă. Tratamentul cu inhibitori ROS intracelulari a împiedicat apoptoza indusă de sucul aronia melanocarpa bogat în polifenoli și reglarea în sus a expresiei p73 și a caspazei active 3. Fracționarea sucului nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli și utilizarea compușilor izolați identificați au indicat că activitatea anticancer a fost asociată predominant cu acizi clorogeni si derivați de quercetin. Tratamentul cu suc nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli a indus, de asemenea, apoptoza diferitelor celule leucemice limfoblastice umane (HSB-2, Molt-4 și CCRF-CEM).

În plus, sucul nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli a exercitat un efect puternic pro-apoptotic în celulele leucemice primare limfoblastice umane, dar nu în limfocitele T primare normale umane.

Astfel, concluziile prezente indică faptul că sucul nectar de aronia melanocarpa bogat în polifenoli prezintă o activitate anticancerigena puternică printr-un mecanism sensibil la redox în celulele Jurkat cu deficit de p53 și că acest efect implică mai multe tipuri de polifenoli. Ei mai sugerează că sucul aronia melanocarpa bogat în polifenoli are proprietăți chemoterapeutice împotriva leucemiei limfoblastice acute prin țintirea selectivă a celulelor tumorale derivate din limfoblast. Polifenolii sunt compuși naturali prezenți pe scară largă în fructe și legume, care au proprietăți antimutagene și anticanceroase.

8. PROPRIETĂȚI ANTI-INFLAMMATORE, COMBATE BACTERIILE SI VIRUSII, STIMULAND SISTEMUL IMUNITAR

În cazul în care dieta dvs. include fructe aronia în mod regulat, puteți fi sigur că răcelile și gripa nu vă va deranja prea curând! Combate bacteriile și virușii și stimulează sistemul imunitar. Un alt studiu bulgar (Studiul sucului natural de Aronia Melanocarpa pentru activitatea antivirală, Borissova et al, 1994) a arătat că sucul nectar de Aronia, datorită flavonoizilor anthociani, a avut o valoare antiinflamatoare, când inflamația a fost indusă de histamină și serotonină.

9. PROTECȚIA OCHILOR

Consumand fructe Aronia, printre toate celelalte beneficii sanatoase, ofera o buna protectie pentru ochii nostri. Acestea conțin o cantitate mare de caroten, care previne deteriorarea celulelor oculare, protejează celulele de deteriorare și impiedica formarea cataractei. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți flavonoizi, cum ar fi luteinele și zeaxantinele. Zeaxantinele au efecte de filtrare foto asupra razelor UV și protejează astfel ochii de boala maculară legată de vârstă la vârstnici (ARMD) și inflamația oculară (uveita).

Cercetătorii din Japonia au măsurat efectele extractului brut de aronia asupra inflamației ochiului. Studiul a fost publicat în investigațiile oftalmologice și vizuale cu câțiva ani în urmă.

10. CONTROLUL GREUTATII

Nu în ultimul rând, fructele aronia ajuta la reglarea greutății. În plus, fructele Aronia poate ajuta la împiedicarea organismului de a depozita grăsime în jurul abdomenului, o problemă cu care se confruntă în mod constant mulți oameni. Un avantaj suplimentar de a avea fructe aronia incluse în dieta ta este că poate îmbunătăți nivelul colesterolului și al lipidelor, ajutând organismul să producă colesterol bun.

Acest mare beneficiu pentru sănătate este analizat de oamenii de știință de la Departamentul Agriculturii din S.U.A., cu sediul în Beltsville, Maryland, care au realizat un studiu care demonstrează efectele bune ale super-fructelor asupra controlului nivelurilor de greutate și colesterol. Cantitatea mare de fibre din aceste fructe de pădure vă face să vă simțiți plini și vă împiedică să consumati o cantitate prea mare de alimente. În plus, fructele de aronia au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, ceea ce le face o completare perfectă la o dietă pentru pierderea în greutate. Acest fruct fantastic ajuta la prevenirea organismului de a depozita prea mult grăsime, în special în jurul regiunii taliei.

Deși de dimensiuni reduse, fructele de aronia au o valoare nutrițională excepțională care a câștigat interesul oamenilor de știință.

Nivelele extrem de ridicate de antioxidanți găsite în acest fruct îl fac unul dintre super fructele din lume. Acești antioxidanți neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și vă ajută să vă protejați sănătatea generală și să preveniți o serie întreagă de probleme de sănătate.

Pentru a fi sanatosi, includeți fructele de aronia în dieta dumneavoastra și încercați câteva rețete sănătoase de pe site-ul nostru.